Waarom deze “spooksnelweg” in Duitsland al jarenlang geen verkeer meer heeft gezien

Het grote aantal ‘Baustelle’ in Duitsland impliceert dat er druk wordt gewerkt aan het uitbreiden van het snelwegnet. Maar niet overal, want sinds 2014 rijdt er geen enkele auto meer op het traject tussen Keulen en Aken.

De verkeersader doet bijna apocalyptisch aan: planten gras en mos nemen bezit van het asfalt en bomen hangen ver over de door zon en wind geteisterde rijstroken van de snelweg A4. De vangrails en bruggen zijn er nog steeds, alleen de verkeersborden zijn verwijderd. Maar waarom wordt er in dit drukbevolkte gebied voor gekozen om een complete snelweg af te sluiten?

Oorzaak:

Dat heeft alles te maken met een zogeheten dagbouwmijn in de stad Hambach. Omdat deze bruinkoolmijn – waar reusachtige graafmachines de gehele bodem tot op grote diepte wegschrapen – werd uitgebreid, is de snelweg verlegd. Daartoe werd 1,7 kilometer verder naar het zuiden een nieuw 17,6 kilometer lang stuk snelweg aangelegd.

Dit was al gepland sinds de uitbreiding van de snelweg in de jaren 90, en het project werd uiteindelijk in 2014 uitgevoerd. Toen de route werd afgesloten, verdween ook het knooppunt Buir. In plaats daarvan hebben weggebruikers nu via de knooppunten Merzenich en Elsdorf toegang tot de A4.

Vervolg:

Naast de omleiding van de A4 werden ook veel dorpen getroffen door de uitbreiding van de dagbouwmijn. Er staan ​​nog steeds huizen in de wijk Manheim in de gemeente Kerpen, maar de omgeving lijkt op een spookdorp. De kartbaan van de familie van voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher leek ook ten prooi te vallen aan de gigantische graafmachines, maar het gebied werd gered door protesten van milieuorganisaties.

Ook de snelweg A4 werd deels niet gesloopt. De wegen, vangrails en bruggen getuigen nog steeds van de voormalige snelweg. Wel werd voor een deel van het traject een nuttige bestemming gevonden. In het westelijke deel van de niet meer gebruikte route nabij de gemeente Niederzier, bevindt zich sinds 2017 een groot aantal zonnepanelen. Deze ‘zonnesnelweg’ heeft een vermogen van 750 kilowatt, bestaat uit 2820 zonnepanelen en strekt zich uit over 620 meter verlaten asfalt.

Video:

Als aanvulling op mijn video van 11-2023.
05-2024 Weer een kijkje genomen en het laatste stuk wordt nu ook gesloopt na 10 jaar verlaten erbij te hebben gelegen.
(Met drone beelden):

Foto’s 2023:

Foto’s 2024:

Earth foto’s:

Animated Gif (van ver af naar dichtbij):

Extra foto’s:

Oude oprit en afrit

Omgeving

Eén reactie op “Waarom deze “spooksnelweg” in Duitsland al jarenlang geen verkeer meer heeft gezien”

  1. Fabian avatar
    Fabian

    Lijp gemaakt man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *